Jupiters striper og røde flekk, og ikke minst de fire galileiske månene, kan sees tydelig gjennom et mindre amatørteleskop. Og Saturn med sine ringer er uten tvil et universielt vakkert objekt – alle husker første gangen de så dem gjennom et teleskop!
Allikevel blir synet av planetene aldri så tydelige som i bildene over. Disse bildene er slik den amerikanske romsonden Voyager 1 så planetene i 1979 og i 1980.
De siste årene har banene til Jorden, Jupiter og Saturn gjort at planetene har ligget veldig nære eller under horisonten nattestid, sett fra Norden. Men nå begynner dette å endre seg og begge planetene er godt synlig over horisonten i august (se stjernekartet).
Å ha riktig (eller stor nok) forstørrelse på teleskopet er avgjørende om du vil se planetene godt, ellers blir de fort seende ut som små beskjedne stjerner. Med 30-40 ganger forstørrelse er det mulig å se at planetene har en utskrekning, i motsetning til stjerner som forblir prikker.
Ønsker du å se Jupiters striper og den røde flekken, trenger du et et teleskop som har minst 100 ganger forstørrelse. Og om natten er tilstrekkelig mørk, holder det med 70mm lysåpning på teleskopet, men 90mm er å foretrekke.
Jupiter og Saturn er enkle å få øye på i august. Mot midten av måneden, ved midnatt, kan de sees 15-20 grader over horisonten i sør. Kartet her er laget med gratisprogrammet Stellarium.
Saturns ringer er enklere å få øye på! Med ca. 50 ganger forstørrelse er det mulig å se hvordan de omkranser planetskiven. Samme regel gjelder fortsatt, med større lysåpning står planeten og ringene klarere frem. Gjennom f.eks. et 8-tommers teleskop med 200 ganger forstørrelse, er Saturn et imponerende skue!
Gjennom f.eks. et 8-tommers Schmidt-Cassegrain med 200 ganger forstørrelse, en mørk natt, er Saturn en virkelig flott opplevelse.
En av våre kunder fortalte en gang fra den gangen han hadde vist en venn Saturn gjennom et 11-tommers teleskop. Vennen trodde ikke at det han fikk se var ekte, men at det var lagt inn som et bilde inne i teleskopet!
Text: Claes Tunälv
Oversatt til norsk av Vegard Lundby Rekaa