Når sommeren kommer og nettene blir lysere, er det lett å bli giddeløs som astronom. Lyssvake objekter som galakser og tåker er vanskelige å se og alle de mer lyssterke planetene ligger nære horisonten ved midnatt denne sommeren.
Hva passer vel da bedre enn å observere vår nærmeste stjerne, Solen? Den er synlig mesteparten av døgnet og om man ser med et mindre teleskop, er det mye man kan utforske. Helt siden mennesket fant opp teleskopet på 1600-tallet, har astronomer og amatørastronomer vist stor interesse for solflekker og andre overflatedetaljer. I dag vet vi at disse er et resultat av magnetisk aktivitet, som hindrer deler av solens varme å nå opp til overflaten.
Fotografiet over er tatt med den amerikanske romsonden SDO, som siden 2010 har ligget i geostasjonær bane. Hver eneste dag forsyner romobservatoriet forskere med ny informasjon om solens aktivitet, og hvordan denne kan påvirke jorden. En av de tingene forskerne følger spesielt godt med på er solflekker, og hver eneste solflekkgruppe de ser får et eget katalognummer. Fotografiet øverst i artikkelen er tatt så sent som 27.mai 2020 og viser to solflekkgrupper. Gruppen til venstre har fått nummeret «2824», mens den større og mer utbredte til høyre har fått «2826».
SDO tar også daglige filmer av solen, som det er mulig å se på.
Forskere mener også at solflekkenes størrelse og antall har en innvirkning på klima på jorden. Perioder med større solflekkaktivitet kommer ofte samtidig med høyere temperatur på jorden, og lav solflekkaktivitet gir lavere temperatur. Blant annet mener forskerne at den lille istiden kan kobles til en ekstra lang periode, som varte fra 1645 til 1715, hvor solflekkaktiviteten var spesielt lav.
Det er altså mulig å observere solflekker med teleskop eller kikkerter, men da er det viktig å understreke hvor viktig det er å velge trygge metoder og egnet redskap til dette.
ADVARSEL! Å se rett på solen gjennom en kikkert eller teleskop, uten egnet filter, kan skade øynene dine permanent og i verste fall føre til blindhet!
Det tryggeste måten å observerer solen ved hjelp av en kikkert eller et teleskop, er å bruke teleskopet/kikkerten til å projisere et bilde på et stykke hvit papp eller papir som et lerret. Sett kikkerten eller teleskopet på et stativ og hold lerretet et stykke fra okularet. Bruk skyggen av kikkerten eller teleskopet når du skal sikte deg inn mot solen (en liten skygge betyr at det/den peker rett mot sola), slik at du ikke trenger å se mot sola i det hele tatt, heller ikke «bare for å sikte».
Den vanligste måten å observere solen gjennom et teleskop er nok allikevel med et godkjent solfilter. De fleste foto- og teleskopbutikken selger en spesiell solfitler-folie fra Baader Planetarium, som du kan klippe til og tilpasse ditt teleskop eller kikkert. For noen utvalgte modeller er det også mulig å få tak i tilpassede filtre.
Et solfilter-ark er 14x15,5cm stort og koster ca. 300kr i butikken, som gir deg mye moro for pengene. Med dette kan du følge solflekkene etter hvert som de dukker opp og sakte beveger seg over overflaten.
Les mer om solen og hvordan du kan observere den.
Solen med to solflekkområder fotografert den 27. mai 2021 av den amerikanske romdsonden SDO. Foto: NASA
Text: Claes Tunälv
Oversettelse til norsk: Vegard Lundby Rekaa
Neste Astroinfo publiseres i begynnelse av august