September er for mange hobbyastronomer den beste måneden – himmelen er mørk og temperaturene er behagelige. Det er mulig å stå ute i mange timer ved teleskopet og la seg fascinere av nattehimmelens underverker. Flere tar seg også tid til å lete etter noen av de vanskeligere objektene.
Den 14.september står Neptun i opposisjon (i forhold til Jorden), som betyr at Jorden passerer siktelinjen mellom Neptun og Solen. Det innebærer også at Neptun er på sitt nærmeste til Jorden, og at hele den siden av planeten vi ser er belyst (som fullmånen). Perioden som starter noen dager før den 14.9, og til noen dager etter, er dermed den beste for å fotografere planeten.
Neptun er ikke blant de vanligste objektene for hobbyastronomer. For på tross av sin enorme størrelse, gjør dens avstand til oss at den ikke er mulig å se med det blotte øyet. For å kunne se den, må du ha et teleskop, et spottingskop eller en lyssterk kikkert.
Neptun ligger i stjernebildet Aquarius (Vattumannen), her ved midnatt rundt den 14.september 2021.
Det var først i 1846 at astronomen Johann Gottfried Galle observerte planeten. Dens eksistens var tidligere påvist, av den franske matematikeren Urban Le Verrier, etter å ha gjort grundige baneberegninger av nørliggende objekter, som hadde fått påvirket sin bane av Neptuns tyngdekraft.
Det varte allikevel helt til 25.august 1989 før Neptun fikk sitt store «gjennombrudd». Det var når den amerikanske romsonden Voyager 2 suste forbi Neptun og tok fantastiske bilder av planeten, at den ble allment kjent. Da lærte de bl.a. at Neptun også kan ha store stormer i sin øvre atmosfære, som var observert på andre store gassplaneter i solsystemet. Men i mot-setning til Jupiters røde flekk, har Neptun sin «store mørke» flekk betydelig kortere levetid. De store stormene som skaper flekkene virker til å komme å gå med noen års mellomrom.
Det er ikke mulig å se noen overflatedetaljer på Neptun med et amatørteleskop. Det er dog mulig å se at det er en planet gjennom et teleskop, siden du ser så vidt at planeten har en utstrekning, kontra stjernene forblir prikker selv når man ser med det største teleskopet. På forrige side er det et stjernekart, som viser hvor i stjernebildet Vannmannen (Aquarius) du finner Neptun nå. Ved midnatt, knapt 25 grader over horisonten i sør, er det mulig å finne den ganske rett sør.
Jupiter og Saturn ligger også fint til denne høsten og disse kan du se med det blotte øyet.
Flere teleskoper som selges i dag er datastyrte, som gjør det mulig å ganske enkelt velge «Neptun» i planet-menyen i håndkontrollen, og la teleskopet gjøre jobben. Å finne planeten selv, uten elektronikk, er derimot vanskeligere. Selv teleskopets oppfinner, Galilei Galilei, trodde han så en stjerne når han egentlig var den første til å observere Neptun, så tidlig som på 1600-tallet. Men med hjelp av et digitalt stjernekart, som viser akkurat hvor planeten ligger, og litt tålmodighet, er det allikevel mulig å finne planeten.
Lag gjerne dine egne stjernekart med Stellarium. Her kan du forstørre bildet og se hvilke stjerner du skal sikte deg fra for å finne frem til planeten.
Om du har tilgang til et digitalt kamera og et teleskop, skal det også være mulig å fotografere Neptun slik at du tydelig får frem den blå fargen. Det mest stabile bildet får du om teleskopet har en motor, som kan motvirke for jordens rotasjon, en T2-adapter som gjør at du kan feste kameraet rett på teleskopet og en Barlowlinse for å få litt bedre forstørrelse. Ønsker du flere tips til hvordan du går frem for å fotografere Neptun, se bruksanvisningen til ditt teleskop eller søk i forum på nett etter hva andre har gjort.
Om du lykkes med å fotografere Neptun; Del gjerne bildene med oss, ved å sende en e-post til Focus Nordic. Kanskje ditt bilde blir tatt med i en kommende utgave av Astroinfo?!
Stjernekartet er laget med Stellarium (gratis programvare for PC).
Tekst: Claes Tunälv
Oversatt til norsk av Vegard Lundby Rekaa.