Når vulkanen Fagradalsfjall brøt ut på Island i mars, klødde det i fingrene til Bastian Werner. Stormjegeren og værfotografen fra Sør-Hessen vil ikke gå glipp av det, og bruker den første muligheten etter lockdown til å dokumentere det sjeldne naturfenomenet.
Som værfotograf jakter Bastian Werner faktisk på tordenvær og orkaner. Men i mars, da han hørte at det var et vulkanutbrudd i sør av Fagradalsfjall-fjellkjeden på den Islandske halvøya Raykjanes, nølte ikke Tamron-ambassadøren og han fløy dit med en kollega. “Området er et av de mest geologisk aktive områdene, og det har ikke vært vulkanutbrudd der på 800 år,” rapporterer han. “Myndighetene lukket ikke området for besøkende, slik at vi kunne komme innen 1,5 meter av 800 graders varm lava som renner ut.”
Men det er ikke ufarlig. Bastians kollega fikk mindre brannskader da han gikk litt for nær den glødende steinen for et bilde. Og dronen som begge fotografene la sirkel over lavastrømmen i lav høyde, ble litt skadet av varmen på undersiden her og der. Tamron-objektivet som Bastian tok med seg, overlevde oppdraget uten å få noen skader.
"Den største faren var imidlertid ikke varmen eller klumpene av lava som sprutet ut av krateret, men de ufattelig store mengder CO2 som kommer ut av jorden," forklarer Bastian. “Hvis konsentrasjonen av gassen er for høy, kan den kvele deg i løpet av få minutter. Så vi kunne bare ta bilder når vinden blåste de giftige gassene vekk fra oss.”
Stormjageren Bastian var så begeistret for synet av det ildpustende fjellmassivet at han ville elsket å reise dit igjen. “I sommermånedene er det polardagen på Island, så lysforholdene er ikke ideelle,” sier Bastian. “Men fra høsten av vil de vakre kontrastene mellom glødende lava og omgivelsene komme tilbake.” Derfor er han fast bestemt på å fotografere det spektakulære på nytt.
Bastian Werner
Bastian Werner er stormjeger og værfotograf. Han dedikerer livet sitt til værforholdene på planeten vår, som han fanger i bilde- og videoopptak. Han viderefører den omfattende kunnskapen sin boken “Photographing with wind and weather” og i bloggen sin.
Nett: www.bastianw.de