Mitt navn er Andrei Reinol og jeg er landskapsfotograf. Jeg har holdt på med det i over et tiår og interessen er fortsatt like stor. Jeg likte å gå og være i naturen allerede fra jeg var liten, ved vannet, i myrer eller i skogen. Å se de spesielle øyeblikkene ga meg lyst til å fange dem, ta dem med meg og dele dem med andre. Siden jeg elsket flotte landskap, ble det naturlig for meg å velge denne stilen innen fotografering også. Vidvinkel ble umiddelbart min favoritt, og jeg har stort sett holdt meg til det.
Naturen i seg selv ble min spesielle inspirasjon. Ingen morgen eller solnedgang er like, og det motiverer meg til å legge merke til og fange øyeblikkene. Jeg vil kalle meg selv en observatør av øyeblikk. Når jeg går, sykler eller kjører bil, leter øynene mine stadig etter nye motiver eller mønstre. Jeg prøver å huske potensielle steder, og når passende forhold oppstår, former jeg dem til et bilde.
De første årene prøvde jeg å forme hver lyssituasjon jeg så inn i et bilde, noe som åpenbart ikke lyktes. Nå er foto-turene mine planlagt og innledes med en grundig observasjon av værforholdene som oppnås gjennom erfaring. Å gjøre disse forberedelsene er veldig viktig, så jeg har en idé om når og hvor jeg skal gå. Jeg overvåker hele tiden de skiftende lysforholdene, og basert på dette tar jeg ofte en beslutning i siste øyeblikk.
Havet gir et bredere perspektiv og mulighet til å fange landskapsbilder med vidvinkel. Her bruker jeg hovedsakelig et NiSi 15mm vidvinkelobjektiv. Fastlandet derimot, har en tendens til å diktere komposisjonen. Der foretrekker jeg å bruke et objektiv med et lite zoomområde. Imidlertid er 90% av bildene mine i 15-20mm brennvidde. Jeg liker også å bruke 70-200mm brennvidde for romsligere og “store landskap”. Det er også bra for å fange bevegelse i naturen generelt.
De fleste landskapsbildene mine er tatt ved hjelp av et stativ under den “søte” gyldne timen. Lengre lukkertider som krever lavere lys, vil ikke la meg ta håndholdte bilder. Når jeg tar bilder veldig sent eller tidlig på dagen, trenger jeg nøytrale gråfilter med en overgang for å balansere eksponeringene for forgrunn og bakgrunn. Det hjelper meg med å holde lysforholdene balansert umiddelbart, og sparer meg for tid med etterbehandling senere. Jeg har alltid ønsket å bevege meg i naturen i stedet for å tilbringe timer på datamaskinen og behandle bilder. Ved sjøen bruker jeg ofte nøytrale gråfilter for å utvide eksponeringen. De gir meg mulighet til å uttrykke kreativiteten min, og ytterligere utvide mulighetene for å bringe signaturstilen min inn i bildene. Jeg er veldig fornøyd med NiSi-produktene her og kan ikke forestille meg å jobbe uten dem.
Jeg liker virkelig øyeblikkene når solen står opp eller forsvinner bak horisonten. Dette er de beste timene på dagen for en landskapsfotograf. For å invitere seere inn i bildene mine, prøver jeg alltid å bringe forgrunnen inn i bildene mine når det er mulig, så det er rimelig å si at jeg legger stor vekt på forgrunnen. Det bringer tredimensjonalitet til bildet, og skiller dem fra enkle bilder av solnedganger og skyer. Gjennom årene har jeg lært å se og observere naturen på en måte som gjør at jeg kan bruke forskjellige naturkomponenter som en del av landskapet mitt - mønstre, linjer, spor eller steiner, planter, trær eller skyer.
Personlig mener jeg at morgenatmosfæren fungerer bedre for landskapsbilder. Morgentåken kan noen ganger skape en mystisk atmosfære til scenen som solnedganger ikke kan. Tåkete morgener i august er blant favorittmotivene mine. Jeg sier selvfølgelig aldri si nei til en vakker, fargerik solnedgang, men det er på en måte lettere å tenke en tåkete morgen. Den diffuse bakgrunnen og det distinkte lyset. På samme tid, hvis naturen tilbyr øyeblikk, så er de gode å erkjenne, selv om de bare er med ditt nærvær, vil jeg aldri si nei til et stormfullt hav, nattens første frost eller en fargerik høst. Hvert øyeblikk har sin sjarm.
Noen steder som er besøkt gjentatte ganger, trenger bare et nytt lys, en ny bildevinkel, sammensetning eller perspektiv. Det ville vært lettere å bare ta noen øyeblikk og holde dem i tankene dine. Det er derimot mer interessant og spennende å nærme seg hele scenen fra en ny bildevinkel. For å prøve å bringe og skape din egen visjon for bildet. Selv om lysforholdene ikke lenger er gunstige, kan det skapes en mer uvanlig scene. Jeg liker absolutt å oppdage nye og spennende steder, men også gamle stier kan by på uvanlig utsikt.
Myr, sjø, skoger
Stiene mine er for det meste i myrer eller kystområder. Om morgenen ved et tåkete sumplandskap eller om kvelden på en sandstrand med en vakker solnedgang. Slik ville det ideelt sett se ut. Skoger, med sin primære kraft, gir også en god mulighet for fotografering. Min favoritt-tid på året er øyeblikket når høsten går over til vinter, det vil si at den fargerike naturen møter de hvite, frosne morgenene. Jeg liker også vinterforhold med mye snø og hvitt landskap. Det vindfulle og rasende havet om høsten byr alltid på mange fotomuligheter. Listen kan fortsette i det uendelige, fordi jeg prøver å finne interessante kontraster i nesten hvert øyeblikk, og deretter koble dem til bildene mine.
Naturfotografering er definitivt en god måte å kombinere en aktiv livsstil med vakre bilder. Når du vet at hvert øyeblikk av lys er unikt, gir kameraet deg mulighet til å fange noen av disse øyeblikkene. Å observere naturen utvikler ferdighetene dine til å legge merke til små detaljer, fra bevegelse av skyer, vindretninger, kjenne til værkart, egenskaper i landskapet og mange andre ting som du kan vurdere og kombinere i bildene dine.