Aller først bestemmer vi hvilken brennvidde du bør ha
Brennvidde er en viktig faktor. Dette er fordi brennvidden lar deg endre perspektivet på bildet ditt uten at du må bevege deg. En kortere brennvidde på rundt 24mm gjør at du kan få et bredere perspektiv når du for eksempel fotograferer landskap. En lengre brennvidde på rundt 200mm gjør at du kan komme nærmere motivet.
Det finnes to typer objektiver når det gjelder brennvidde – den ene har en fast brennvidde og den andre en variabel brennvidde. Objektivene som kun har én fast brennvidde kalles prime-objektiver, og de andre har en variabel som kalles zoom. Det er fordeler og ulemper med hver av disse typene.
Objektiver med fast brennvidde er de mest brukte av profesjonelle fotografer. De er mindre, skarpere og har vanligvis større blenderåpning enn zoomobjektiver.
Ulempen med en fast brennvidde er at hvis du ønsker å komme nærmere motivet ditt, må du bevege deg fysisk fremover eller bakover.
Zoomobjektiver har muligheten til å endre brennvidden innenfor en minimums- og maksimumsverdi. Derfor kan du med én enkelt linse få vidvinkel og deretter justere brennvidden (zoome inn) for å fange et motiv som er mye lenger borte.
Disse er perfekte hvis du ikke har mulighet til å bevege deg så mye. Fuglefotografering er for eksempel en kategori der zoomobjektiver er av største betydning. Det samme gjelder for sportsfotografering, der du vanligvis er relativt langt unna motivet ditt.
Zoomobjektiver er tilgjengelig i både tele- og vidvinkelbrennvidder.
Blenderåpning
En annen viktig egenskap ved et objektiv er maksimal blenderåpning. Jo større blenderåpning et objektiv har, desto lettere er det å oppnå kortere dybdeskarphet og fotografere i situasjoner med lite lys.
I betegnelsen til objektivet er dette tallet som kommer etter “f/”-merket. I likhet med brennvidden kan den inneholde ett enkelt nummer (f.eks. f/2.8) eller flere sifre (f.eks. f/4-5.6). Enkle sifre gis når linsen er en primærlinse, eller hvis maksimal blenderåpning er den samme over hele zoomområdet. Ytterligere tall indikerer maksimal blenderåpning ved zooming.
Bildestabilisering (VC)
Optisk bildestabilisering er en teknikk hvor et system inne i objektivet beveger små stabiliserende elementer i linsen for å "stabilisere" et bilde og kompensere for håndbevegelser når du trykker på lukkeren.
Hvis linsen er utstyrt med en bildestabilisator, lar den deg holde kameraet lenger uten å måtte sette det på et stativ for å unngå uskarphet forårsaket av små bevegelser.
Produksjonskvalitet
God produksjonskvalitet lar deg bruke objektivet i alle slags forhold. De fleste Tamron-linser har forseglinger som sørger for trygg bruk selv i tøffe omgivelser.
Optisk konstruksjon
Ulike objektiver har forskjellig konstruksjon. Noen har LD-linser som reduserer kromatisk aberrasjon, andre har XLD-linser for å gi best skarphet. I ordlisten nedenfor forklarer vi de forskjellige typer optiske objektiver.
Forskjellige typer objektiv
Fotograferer du små insekter i skogen eller trenger du vidvinkel for dramatiske solnedganger over havet? Ønsker du å reise lett med en liten prime-linse, eller skal du fotografere tigre i India med et telezoomobjektiv?
Tamron har et bredt utvalg av alle typer objektiv for all slags fotografering, uansett om du nettopp har kjøpt ditt første kamera eller har jobbet som profesjonell fotograf i flere tiår.
Nedenfor beskriver vi de forskjellige typene objektiver.